Tarte Aux Prunes

Tarte Aux Prunes

3/4 bögre mandulaliszt | 1/4 bögre liszt | 2 tojás | 120 g natúr joghurt | 1/2 bögre cukor | 100 g vaj | 1/4 ek sütőpor

Talán ez volt az első édesség, amit valaha készítettem, csak szerintem első alkalommal sárgabarackkal csináltuk Édesanyámmal. Máig azt a változatot preferálom, mert a sárgabarack édesen fanyar ízével kevés más gyümölcs helyettesíthető. De mivel már jócskán befordulutunk az őszbe, ilyenkor be kell érnem a szilvával, mert sárgabarackot hiába keresnék a piacon.

tartesauxprunes_3

Mi csak "bögrés sütinek" hívjuk, mivel bármi is legyen a tetején nagyon gyorsan elkészíthető, még méricskélni sem kell hozzá, hisz mértékegységnek megteszi egy bögre. Mivel igen gyakran sütünk, így azért próbálok egészségesebb alapanyagokkal sütni, úgyhogy az alapreceptből amennyire csak tudtam, kiszorítottam a sima lisztet, helyettesítve mandulaliszttel. A képek a sütés előtti állapotot mutatják, mivel a mandulalisztes változat annyira ízlett mindenkinek, hogy mire lefotóztam volna, csak morzsák maradtak, úgyhogy ajánlom Nektek is kipróbálni, sokkal könyedebb állagot fogtok kapni.

Tarte Aux Prunes

Trükk nincs, öntsük és dolgozzuk össze habverővel az alapanyagokat, kanalazzuk bele a kivajazott és lisztezett sütőformába, diszítsük fel kedvünk szerint és végezetül helyezzük be a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre. Mielőtt kivennénk, egy villával érdemes megszúrni, hogy ellenőrizzük kellően átsült-e. Tanács mégis csak annyi lenne, hogyha ennyi gyümölccsel dolgoztok, mint én, akkor a kisebb átmérőjű sütőformát válasszátok, mert a gyümölcs levet ereszt magából és könnyen eláztathatja a tésztát, ami inkább "crumble" szerű végeredményhez vezet, ami ízben ugyanazt nyújtja majd, de a tálalásban lehet, hogy nehézségekbe ütköztök majd.

Photos and Styling by Me