Spotted Cake

Spotted Cake

200 g vaj | 4 tojás | 200 g barna cukor | 4 ek kristálycukor | 200 g liszt | 2 csomag vaníliás cukor | 30 g kakaópor (lehetőleg nem Nestlé) | 1 csipet só

Amikor kint éltem Párizsban volt a kollégium mellett egy könyvesbolt, ahol fillérekért lehetett hozzájutni francia nyelvű használt szakácskönyvekhez, főleg desszert témában. Jóllehet akkor magamra főztem (nagy túlzás, mert éjjel-nappal salátán éltem, mint megszállott bodyrocker - ha nem tudod mi ez, keress rá) de édességet sosem készítettem, főleg azért sem, mert Párizsban úgysem csinálsz jobb éclair-t vagy mille-feuilles-t, mint amit a sarki pâtisserie-ben kapsz, szóval kár lett volna a gőzért. Mindenesetre a megérzéseimre hallgatva felvásároltam 8-10 szakácskönyvet és kínkeservesen, bevállalva a túlsúlyt a hazafelé vezető repülőúton, hazacipeltem az összeset, hogy majd úgyis egyszer szükségem lesz rájuk. Eltelt öt év és a megérzéseim igaznak bizonyultak, gyakran forgatom ezeket a pár eurós csodákat, ezt a desszertet is az egyikből néztem ki egy magányos szombat estémen.

Spotted Cake_2

Kezdjük az előkészületekkel! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vajazzunk ki egy 28 cm hosszú tortaformát. Ezt követően olvasszuk fel a vajat egy edényben, majd húzzuk le a tűzről és végezetül válasszuk szét a tojásokat, külön-külön tálba csurgatva a fehérjét és a sárgáját.

Kezdjük az utóbbival, a tojássárgához dolgozzuk hozzá a cukrot és a csipetnyi sót, majd felváltva, folyamatosan adagolva adjuk hozzá a lisztet és az olvasztott vajat. Tegyük félre a masszát és folytassuk a tojásfehérjével, verjük kemény habbá egy csomag vaníliás cukorral. Ezt követően a fehérjét kanalazzuk hozzá a masszához, dolgozzuk össze. Következő lépésként felezzük el a masszát és az egyik felét kanalazzuk bele egy másik edénybe. Tetszés szerint az egyik edényhez adjuk hozzá a kakaóport, a másikhoz pedig a vanilíás cukrot.

Vegyük elő a formát és egy evőkanalat, majd kezdjük el felváltva, egymásra rakosgatva belekanalazni a kakaós és a vaníliás masszát a formába. Egy kanál az egyikből, egy kanál a másikból, ameddig el nem fogy. Toljuk be a sütőbe és körülbelül 1 órán át süssük. Nézzünk rá az utolsó 15 percben, ellenőrizzük egy tűt/kést beleszúrva a tésztába, hogy nehogy kiszáradjon!

Photos and Styling by Me