Portugal | Pt. 1.

Amikor fel kell idéznem az egy hetes Portugáliai utazásunkat, nehéz megállnom, hogy ne varázsolódjak el percekre a rengeteg szépségtől, amelyet az ország tartogat az oda ellátogató túristák számára. Sokszor van úgy az ember, hogy nyaralása során minél egzotikusabb helyekre vágyik és úgy gondolja, hogy ilyen desztinációkat csak Európán kívül lelhet meg. Tévedés. Elég csak három órát repülnünk Budapestről és Porugáliában megtalálhatjuk mindazt, amire egy nyaralás során szükségünk van. Mivel nekünk is csak egy hetünk volt, így mi is csak meghatározott részeit tudtuk felfedezni az országnak. Három napot töltöttünk Lisszabonban, 2 napot Troia-ban és az utolsó két napunkat pedig az ország déli csücskében, Sagres-ben. Természetesen a szállás kiválasztása mindig kardinális kérdése egy nyaralásnak. Mi úgy döntöttük, hogy ez alkalommal hagyjuk az Airbnb-t és visszatérünk a szállodákhoz. Mindhárom szállásunk hibátlan volt, de mégis az utolsót emelném ki, az óceánnal farkasszemet néző Memmo Baleeira szállodát, amely méltán került be a Design Hotels™ szállodái közé. 


WHAT TO VISIT?
Praia da Comporta | Praia do Beliche | Praia da Cordoama

A 'praia' jelentése magyarul strand, partszakasz. Ahogy egyre délebbre haladunk az Atlanti-óceán mentén, tíz kilométerenként látjuk a letérési lehetőséget a főútról egy-egy praia-hoz. Természetesen Liszabon is gyönyörű (Portóról még nem tudok nyilatkozni), de számomra Portugália igazi ékkövei ezek a partszakaszok voltak. Praia da Comporta volt mindközül a legnagyobb hatással rám, lehet pont azért, mert éppen naplemente előtt pár perccel találtuk meg. Homok és óceán, ameddig csak a szem ellát a lenyugvó nap sugarával megfestve. Praia do Beliche és Praia da Cordoama már sokkal délebbre, Sagres közelében taláhatóak, ahol az óceánt az egekig magasló sziklaszirtek kísérik, ahol a strandok tulajdonképpen ezekbe a sziklákba vájt kis homokos öblök. Mi direkt azért választottuk a nyár első hónapjait, hogy elkerüljük a túristákat, ami sikerült is, általában egyedül, teljes meghittségben, kéz a kézben sétaltuk végig ezeket az apró partszakaszokat. Imádtuk. 
Biztos vissza fogunk még térni, hogy felfedezzük a többi eldugott kis öblöt, mert ameddig csak a szem ellát sziklás a partszegély, megszámlálhatatlan búvóhelyet rejtve.


WHAT TO PACK?
Bikini | Naptej | Útikönyv | Mastercard Bankkártya

Tekintettel arra, hogy a napod nagy részét az óceánparton fogod tölteni, így sok mindent nem kell a bőröndödbe gyömöszölnöd az elindulás előtt. A legfontosabb, amit magaddal kell vinned, az a bankkártyád. Nekünk magyaroknak gyakori szokásunk, hogy csak akkor érezzük magunkat biztonságban külföldön, ha minimum egy neszeszernyi valutát tudunk magunknál. A portugáliai utazásunknak minösszesen egy MasterCard bankkártyával és 100 euró készpénzzel vágtunk neki, mivel Nyugat-Európában a kártyát manapság mindenki előnyben részesíti a készpénzzel szemben. Minden szállodában, étteremben kártyával rendeztük a számlát, de a kocsit és a szörföt is így fizettük. Ha pedig több készpénzre lett volna szükségünk, Portugáliában a hotelek többségében  van már ATM, ha a rekkenő hőségben lusták vagyunk sétálni öt percet a legközelebbi automatáig. Kell ennél nagyobb biztonság? Persze az nem árt, ha a kártyádon kellő mennyiségű pénz is van. Szóval hagyatkozz a bankkártyádra és a nyaralás alatt ne az aprót gyűjtsd, hanem az élményeket!


WHAT TO TRY?
Szörf

Surf.jpg

Portugália Európának az egyik, ha nem a legnagyobb szörfparadicsoma. Fent Portó és Liszabon között mérték a valaha mért legmagasabb hullámot Nazaréban. Mi ugye délen, Sagres mellett töltöttük az utazásunk nagy részét, de itt is folyamatos a széljárás, úgyhogy rengeteg szörfözésre alkalmas partszakasz van, mondjuk kezdőknek megnyugtató, hogy nem akkora hullámokkal, mint fent északabbra. Őszinte leszek, ha nincs Miki, akkor biztos nem veszem rá magam, hogy négy órát töltsek egy két méteres szörfdeszkával az áramlatok és a sósvíz fogságában. De természetesen megérte. Már a yoga & szörf táborokat kutatom a jövő évi nyaralásunkhoz. Mindenesetre meg kellett állapítanom, hogy akármennyire jól úszik, fut, vagy jó az állóképessége az embernek, ott bent a hullámok között rá kell jönnöd, hogy ez mit sem ér, egyedül vagy, csak magadra, a neoprene ruhádra és a deszkádra számíthatsz, valamint arra, hogy sok gyakorlás után egyszer ráérzel a hullámokra.